Bibliothèque des enfants

Een aparte categorie van min of meer encyclopedische boeken voor kinderen, vormen de bibliotheekjes. Het gaat daarbij om een serie boeken , meestal in een (zeer) klein formaat. Een vrij bekende is de Bibliotheek in miniatuur van Marten Westerman te Amsterdam uit 1823 in tien deeltjes.* Voor zover nu bekend stammen de eerste uitgaven uit Engeland waar John Marshall in 1800 de 16-delige Infant's Library publiceerde. De complete serie die 6 shilling kostte, werd geleverd in een houten kistje met schuifdeksel dat oogt als een boekenkastje. Om dat effect te versterken was op dit deksel nog een gelithografeerd plaatje van een boekenkast geplakt. De de deeltjes werden ook los werden verkocht. De Infant's Library was een verkoopsucces en werd al snel door andere drukkers nagevolgd.
John Marshall zelf bracht ook een Franse versie op de markt: de Bibliothèque des enfants. Ook deze uitgave bestond uit 16 delen, maar was niet slechts een vertaling van de Engelse versie. Er werd een geheel nieuwe serie plaatjes voor gemaakt die eveneens waren voorzien van korte teksten. Deze uitgave is maar ten dele encyclopedisch te noemen. De deeltjes 1, 5, 9 en 13 geven als Vocabulaire de vertaling in het Engelsvan de teksten bij de plaatjes in de overige deeltjes. Enkele boekjes geven voorbeelden van bloemen, zoogdieren, vogels, jongens- en meisjes spelen. Andere geven allerlei taferelen in het buitenleven, landschappen, gebouwen en bezigheden. Door de afb. hieronder aan te klikken kunnen de deeltjes bekeken worden.

*Deze uitgave omvat: Dl. 1: De Aardrijkskunde. Dl. 2: De gewijde geschiedenis. Dl. 3: Vaderlandsche geschiedenis. Dl. 4: Natuurlijke geschiedenis der Viervoetige dieren. Dl. 5: Natuurlijke geschiedenis der Vogelen. Dl. 6: Natuurlijke geschiedenis der Insekten, kruipende dieren en visschen. Dl. 7: De Kruidkunde. Dl. 8: Zedelijke verhalen. Dl. 9: Arabische vertellingen. Dl. 10: Mythologie

Meer informatie over miniatuurbibliotheekjes vindt u hier en in:  J. Landwehr, 'Een bibliotheek in miniatuur'. Boekenpost vol. 4 (1995-1996), afl. 23, pag. 20-21. 

Bibliotheque Totaal.JPG (80880 bytes)

  Bibliothèque deel 2 (18)

  Bibliothèque dl 3 (19)

  Bibliothèque dl 5 Vocabulaire (32)

  Bibliothèque deel 6     (25)

  Bibliothèque deel 7      (19)

    Bibliothèque deel 8    bloemen (19)

  Bibliothèque deel 9 Vocabulaire (33)

  Bibliothèque deel 10 (20)

  Bibliothèque deel 11  Vogels(19)

  Bibliothèque deel 12  Meisjesspelen (21)

  Bibliothèque deel 14 Jongensspelen (19)

  Bibliothèque deel 15 Zoogdieren (18)

  Bibliothèque deel 16 mens & dier (19)