Jan de Haan te Haarlem

 

Jan de Haan werkte als leerling in de boekhandel en voor de uitgever GebhardHaan AaaPapa.jpg (101775 bytes) te Amsterdam en vestigde zich in 1852 te  Krommenie als boekhandelaar. Later voegde hij daar een leesbibliotheek en uitgeverij aan toe. In 1871 nam hij de winkel van G. Burck te Haarlem over en bleef als uitgever actief. Hij publiceerde o.a. het Nieuw Kerkelijk Weekblad, een Almanak voor de jeugd, de Taal des Geloofs, de Levensbode en Arends Algemeene Geschiedenis. In samenwerking met de uitgevers Schleijer te Amsterdam en Van Santen te Leiden gaf hij ook een serie staalgravures uit van bekende Nederlanders, gegraveerd naar geschilderde portretten.

De Haan is echter vooral bekend als uitgever van prentenboeken; zo’n 200 heeft hij op de markt gebracht zoals het fraaie De groote waterkever, eene week in een aquarium. Eene geschiedenis door den kever zelf geschreven van R. André, maar vooral goedkope uitgaven, waaronder ABC- en liedboekjes. Haan Waterkever.jpg (120627 bytes)Hoewel het om goedkope uitgaven gaat zijn de boekjes van De Haan vrijwel altijd goed verzorgd qua tekening en kleuring en op goed papier gedrukt. Ook liet hij teksten door gerenommeerde schrijvers maken, zoals Jan Schenkman.

 

In 1875 nam Jan de serie Nieuwe Nederlandsche Kinderprenten, ook bekend als Funke's Prenten over van G.L. Funke. Hij handhaafde de namen van de prentserie, herdrukte de prenten en breidde de serie uit van 114 tot 147 prenten. Een aan tal prenten van Funke verving hij door nieuwe, met andere onderwerpen. De litho's van de prenten, gedrukt door Emrik en Binger te Amsterdam gebruikte hij ook voor goedkope prentenboekjes, zoals Boerenleven, Rijden,varen en jagen, Zangvogels en Leven van Willem de Zwijger. Zijn zoon Pieter voerde vanaf 1879 de directie, maar bleef uitgeven onder de naam I. de Haan te Haarlem.

Toen Pieter in 1900 overleed, staakte De Haan zijn activiteiten als boekuitgever en -handelaar vrijwel volledig.

In 1903 ging de prentserie over naar Arie Segboer te 's-Gravenhage.

 

Literatuur: KVCS p. 180 en p. 757

 

Prentlijst De Haan - prenten bekijken

Contact SGKJ: hetoudekinderboek@gmail.com ; website: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2015 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 14 januari 2015. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afb. is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur is een algemeen nut beogende instelling; bijdragen komen in aanmerking voor (verhoogde) belastingaftrek.